Како да го препознаете недостатокот на магнезиум?

Магнезиумот е многу значен за организмот, тој е најранливиот микролемент и е лесно разградлив. Во минатото, само еден дневен оброк ја содржел дневната количина, додека пак денес го има само во трагите.

Освен тоа, недостатокот на магнезиум се должи и на стресот, лошата исхрана и интензивниот начин на живеење.

Најчестите симптоми на недостаток на магнезиум се одразуваат на следниот начин:

- склоност кон депресии

- раздразливост, вознемиреност, промени во расположението

- будење во текот на ноќта поради грчеви

- сувост на грлото

- низок крвен притисок со појачан пулс

- треперење и стравови

- ниска толеранција кон вирусни и бактериски инфекции

Треба да знает дека нивото на магнезиум значително опаѓа во периодот меѓу април и октомври.

Најдобро е да се земаат додатоци со магнезиум особено во комбинација со витамин Б6. Тоа е така бидејќи продираат во клетките и остануваат таму. Ваквата комбинација помага во олеснување на ПМС тегобите кај жените, намалената нервоза и стрес, и ја подобрува работата на нервниот и срцевиот систем.

cheap nike free run 5.0