Зошто среќните парови не ја споделуваат својата љубов на социјалните мрежи?

Живееме во време кога многу луѓе ги мешаат реалноста со она што се случува на социјалните мрежи.

Photo by Harry Shelton on Unsplash

Во време кога „лајковите“ се мерило за вредност, во време кога ги судиме другите или ги судиме нивните животи врз основа на фотографиите или статусите што ги објавуваат. Но, често грешиме кога создаваме слика за некоја личност врз основа на нејзиниот профил на социјалните мрежи. Истото е и за вљубените парови.

Сите на социјалните мрежи ги имаме оние „слатки парови“, кои во секој момент треба да им покажат на сите колку се сакаат, колку се заљубени и колку одлично се забавуваат. Но, најсреќните парови не објавуваат премногу на социјалните мрежи. Зошто е тоа така?

Немаат што да докажат

Експертите велат дека потребата да се споделат детали од приватниот живот е поврзана со самодовербата, односно недостатокот на самодоверба. Со објавување среќни фотографии и статуси, како и добивање позитивни коментари, паровите ја зголемуваат својата самодоверба и го одржуваат изгледот на совршена врска.

Ако човек е среќен и задоволен во врската, не губи време да го докажува тоа на целиот свет. Тоа не значи дека никогаш нема да објават фотографија, туку дека ќе објавуваат заеднички фотографии секој втор ден - нема.

Тие знаат дека само тие можат да го решат проблемот

Ги знаете оние „многу среќни парови“ кои штом ќе се скараат мора да споделат со сите свои пријатели на Фејсбук. Некогаш ставаат само тажно смајли, некогаш песна која точно ги оцртува нивните емоции и чувства, а после тоа се јавуваат  другите и прашуваат што се случило, па таа личност си ја отвора душата. Ова е само показател за незрелост. Среќните парови ги решаваат проблемите во четири ѕида, а оние кои се обидуваат да го направат тоа на социјалните мрежи само го влошуваат проблемот.

Среќата не е лајк

Среќните парови знаат дека нема да добијат ништо со објавување „доказ“ дека се среќни. Среќата е во тоа што се заедно, а не во објавувањето дека се заедно.

Немаат потреба да се споредуваат

Експертите велат дека оние кои не ги користат често социјалните мрежи се посреќни, бидејќи не се споредуваат со колеги, пријатели, познаници...

Во сето ова „модерно лудило“, често забораваме дека она што е навистина важно е нашиот реален живот, нашите односи, искуства и чувства, а не постојаната потрага по интернет популарност.