Заљубете се во животот и не се задоволувајте со помалку отколку што заслужувате

 

Секој пат кога ќе престанете да верувате дека животот е чудо, губите еден ден од вашиот живот, ја губите можноста да блеснете во својата уникатност и да ви се даде уникатно искуство денес. Ја губите можноста да ја почувствувате убавината на средбата со друг, моќта на допирот, моќта на зборовите, големината на нечија насмевка. Секој пат кога ќе престанете да верувате дека животот е чудо, престанувате да дишете длабоко, да чувствувате, доживувате, доживувате и се се сведува на времето што минува.

Секојпат кога ќе престанете да верувате дека животот е чудо и љубовта ја губи таа исконска убавина затоа што сè потоа се обидува да се објасни со причини, а кога има причини, тогаш има брз крај на љубовта. Веќе ја нема таа убава магија што ве водела во врските, туку се’ се сведува на некоја пресметка. 

Секојпат кога ќе престанете да верувате дека животот е чудо, почнувате да ја ставате вашата самодоверба во туѓи раце, бидејќи она што другите го мислат, велат и прават ви станува важно, па го обликувате вашиот живот околу тоа.

Затоа верувајте дека животот е чудо, заљубете се во животот, дека вашата авантура трае подолго, дека не се откажувате од првиот тежок предизвик, дека и после сите бури можете да знаете зошто вреди да се борите и за вашата цел.

Заљубете се во животот во кој не се задоволувате со помалку отколку што заслужувате, живот во кој секогаш можете да ја држите главата горе без разлика низ колку разочарувања и повреди ќе поминете. Еден ден ќе видите дека секој вложен труд се враќа како една победа.

Секојпат кога ќе престанете да верувате дека животот е чудо, се оддалечувате чекор по чекор од светот на природата, сјајот на нејзините бои, мириси, форми и повеќе нема да имате потреба да гледате во изгрејсонцето или заоѓањето на сонцето и ќе престанете да гледате во ѕвездите на ноќното небо.

Ќе имате одговори на многу прашања, но нема да бидете среќни, бидејќи на животот сте му ја одземале таа најдлабока димензија. Животот не е пат на самосожалување, животот е патување на среќа.

Прифатете го неговото чудо за да го добиете најдоброто што може да ви го даде.

Марио Жувела