Сите сакаме да се насмееме на добра шега или интересна загатка. Денешната збирка загатки и шеги е наменета за оние коишто малку повеќе внимавале на часовите по физичка, логика и кои повеќе се интересират за наука.

1 . Што добивате кога ќе пресечете виц со реторично прашање?

2. 3 логичари одат во кафуле. Шанкерот ги прашува: „Дали сите сакате пијалок?“
1: „Не знам“.
2. „Не знам.“
3. „Да.“

3. Ајнштајн, Њутн и Паскал играле криенка. Му дошол редот на Ајнштајн да бара и да брои до 10. Паскал побегнал и се скрил. Њутн на подот нацртал квадрат со големина од 1 квадратен метар пред Ајнштајн и останал да стои таму. Ајнштајн завршил со броењето, го гледа Њутн и вика: „Аха, Њутн, те видов!“, а Њутн му одговорил: „Не, го најде Паскал!“

4. Римјанец оди во бар и бара мартинус. Шанкерот вика: „Мислите мартини?“, а овој му одговара: „Да сакав дупла доза, така и ќе ти кажев!“

5. Уште еден Римјанец оди во бар, подигнува два прсти и вика: „5 пива ќе ве молам“.

Останатите загатки и шеги следуваат на втората страна...