Задоволството на другите луѓе е цел до која не можеш да стигнеш

Се насмеав на глас, па рекоа: Зошто си несериозен?
Заплакав, па рекоа: Зошто не се смееш?
Се насмевнав, па рекоа: Се преправа пред луѓето.
Се намуртив, па реков: Уф, тежок карактер.
Молчев, па реков: Не знае да зборува.
Проговорив, па реков: Многу зборува.
Простив, па рекоа: Слабак и кукавица, затоа што ако може, тој би се одмаздил.
Вратив на неправдата, па рекоа: Тоа е заради лошотијата која е во него, да е праведен, не би бил таков.

Тогаш сфатив дека колку и да го посакувам задоволството на луѓето, јас морам да бидам критикуван, затоа што задоволувањето на другите луѓе е цел до која не можеш да стигнеш!

-Ибн Кајим