Забрзана изведба на адреналинскиот парк

Интензивно се работи на спортскиот адреналински парк по должината на кејот на реката Вардар, околу алпинистичката карпа. Веќе се одредува просторот за новото зеленило и хортикултурното уредување, кое ќе се простира на површина од 4.000 квадратни метри. Се преземаат градежни активности за изведба на новото фудбалско и одбојкарско игралиште, на детската зона, на скејт-паркот, како и на адреналинскиот дел и скверот.

– По завршувањето на изведбата на спортскиот адреналински парк, општината Карпош ќе продолжи со подготвителни активности и рамнење на теренот до бунарите на реката Лепенец, за целосно да се раззелени овој дел, кој со децении е место за создавање депонии и палење огнови на отворено. Локалната самоуправа одвои три милиони денари од буџетот за почеток на подготвителните активности, а градот Скопје ќе даде и поддршка за големиот парк, поточно за раззеленување на потегот – информираат од општината Карпош.
Локалната самоуправа за спортскиот адреналински парк, преку Секторот за развој, аплицира во рамките на Проектот за локална и регионална конкурентност (ПЛРК), при што е добиен грант во висина од 38.100.000 денари. Оваа финансиска поддршка ја обезбедија Европската Унија и Владата на Македонија преку кабинетот на заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања. Учеството на локалната самоуправа изнесува околу пет милиони денари, а паркот се очекува да биде завршен до крајот на јуни 2020 година.