Кога во денешното современо време на мобилни телефони, таблети, електроника на секој чекор… ќе налетате на ваков текст, едноставно се буди носталгија по едно друго, смирено, едноставно и опуштено време.

Време кога во кафиќ, седевме на маса и си правевме моабет, а не зјапавме во мобилен, како деца игравме друштвени игри надвор во трева, а не вмрежени преку компјутер… …

На еден ваков статус наидовме на фејсбук, па ви го пренесуваме.

Фејсбук статус на Никола Јанев:

“ЕВЕ СЕА НЕ МЕ МРЗИ ДА СИ КУЦКАМ ПА МОЖЕ И ВИЕ ЌЕ ГО ПРОЧИТАТЕ А СЕ ОДНЕСУВА НА СИТЕ РОДЕНИ ВО 60 ….70……80… ГОДИНИ ОД. МИНАТИОТ ВЕК.

КАКО ПРВО ПРЕЖИВЕАВМЕ И РОДЕНИ СМЕ НОРМАЛНИ , ИАКО НАШИТЕ МАЈКИ КОГА ГИ БОЛЕЛО ГЛАВА ПИЕЛЕ АСПИРИН , ЈАДЕЛЕ ХРАНА ОД КОНЗЕРВИ ,ПУШЕЛЕ И РАБОТЕЛЕ ДО ПОСЛЕДНИОД ДЕН ПРЕД ПОРОДУВАЊЕ И НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ТЕСТИРАНИ НА ДИЈАБЕТ.

КАКО ДЕЦА СЕ ВОЗЕВМЕ ВО АВТОМОБИЛИ БЕЗ СИГУРНОСНИ ПОЈАСИ И АИР БЕГОВИ , ВОЗЕВМЕ ВЕЛОСИПЕД И РОЛШУИ А НЕМАВМЕ КАЦИГА НА ГЛАВА , ПИЕВМЕ ВОДА ОД ЦРЕВОТО У ПАРК ШТО СТАЛНО ТЕЧЕШЕ У ТРЕВА…ЕДВАЈ ЌЕ СОБЕРЕВМЕ ПАРИ ОД СЛАВИЈА ДА КУПИМЕ КОКТА ИЛИ СТРУМКА И ОД НЕА ПИЕВМЕ СИТЕЕЕ…..И НИКОЈ НЕ УМРЕ ПОРАДИ ТОА…..АБЕ ТОГАШ ДА НИ СПОМНЕЛ НЕКОЈ ЗА ХЕЛИКОБАКТЕР ИЛИ НЕКОЈА СИ АЛЕРГИЈА ЌЕ БЕШЕ СИГУРНО БУДАЛА

ЈАДЕВМЕ БЕЛ ЛЕБ СО ПУТЕР ,АЈВАР , СИРЕЊЕ , ЕДЕН КУП МЛЕЧНИ СЛАДОЛЕДИ СНЕЖЕЦ САМО ТИЕ ГИ ИМАШЕ,КОКТА И СТРУМКА СО ЕДН ТОН ШЕКЕРИ ВО НИВ …..И НЕ БЕВМЕ ДЕБЕЛИ ЗАТОА ШТО ПО ЦЕЛ ДЕН ТРЧАВМЕ НАДВОР….

ИЗЛЕГУВАВМЕ СБАЈЛЕ И ИГРАВМЕ КАУБОЈЦИ ИНДИЈАНЦИ,ЏАНДАРИ ЛОПОВИ,ЖМУРКА,НАРОДНА,СЕРВА,ФУДБАЛ НА МАЛИ ГОЛЧИЊА СО ДВА КАМЕНА КО ГОЛ НА СРЕД УЛИЦА ….ИГРАВМЕ СЕ ДОДЕКА НЕ СЕ ЗАПАЛЕШЕ УЛИЧНОТО ШТО ГО НЕМАШЕ ПРЕВИШЕ …….

НЕРЕТКО ПО ЦЕЛ ДЕН НЕМОЖЕШЕ НИКОЈ ДА НЕ НАЈДЕ ПА КОГА ЌЕ СИ ДОЈДЕВМЕ ДОМА ИМАШЕ И ПО НЕКОЈ РОДИТЕЛСКИ ШАМАР КАКО ДЕЛ ОД ДОМАШНО ВАСПИТАЊЕ……АЛИ НЕМАШЕ СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО….СОС ТЕЛЕФОНИ И РОДИТЕЛИ ШТО ОДАТ НА СУД.

ВОДЊАНЦИ,МЏАРЧАНЦИ АВТОКОМАНДОСИ ЃОРЧЕ ПЕТРОВЦИ НОН СТОП СЕ КУРЧЕА ПРЕД ТАВЕРНА, МУСАНДРА, ОГНИШТЕ ПАНОРАМА И СЕКОЈ ПЕТОК И САБОТА ИМАШЕ ТЕПАЧКИ…. АМА МАШКИ СО ПО НЕКОЈ БОКС И КЛОЦА И ПОСЛАБИТЕ СИ ОДАТ И ЧЕКАТ ШАНСА КОГА ЃЕ БИДАТ ПОИШЕ…НЕМАШЕ ИЗБОДЕНИ СО НОШ ИЛИ НЕДАЈ БОЖЕ УПУКАНИ СО ПИШТОЛ НИКОЈ НЕ ЗАВРШУЕШЕ У БОЛНИЦА.

КОГ СМЕ ИМАЛЕ ПРОБЛЕМИ СО ЗАКОНОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ НЕ ПЛАЌАЛЕ КАУЦИЈА ДА НЕ ИЗВЛЕЧАТ , НЕ РЕТКО БИЛЕ ПОСТРОГИ И ОД САМИОТ ЗАКАОН ПА ЌЕ РЕЧЕШ САМО МОИТЕ ДА НЕ ДОЗНААТ ЗА ДРУГОТО Е ЛЕСНО.

НИЕ НЕМАВМЕ ПРОБЛЕМИ СО КОНЦЕНТРАЦИЈА У ШКОЛО , НЕ НИ ДАВАА ТАБЛЕТИ ЗА ХИПЕРАКТИВНОСТ,НЕМАВМЕ ШКОЛСКИ ПСИХИЈАТРИ ПСИХОЛОЗИ И ДРУГИ СРАЊА А СЕПАК ЗАВРШИВМЕ КАКВО ТАКВО ШКОЛО.

НИЕ НЕМАВМЕ ИМАГИНАРНИ ПРИЈАТЕЛИ…

НИЕ ПРИЈАТЕЛИТЕ НЕ ГИ ДОДАВАВМЕ, НИЕ ГИ СТЕКНУВАВМЕ ВИСЕЈЌЕИ У МАЛО ПРЕД ,ВАНИЛА ИЛИ БОНИ АНИ АМА ОНИ ТРАААТ И ДО ДЕНЕС.

И СЕ ДРУЖЕВМЕ НА ДНЕВНА БАЗА,НЕРЕТКО УПАЃАВМЕ НЕНЕАЈАВЕНИ ДОЈДЕНИ ПЕШКИ ИЛИ СО ТОЧАК ПРЕКУ ПОЛА ГРАД.

ПОСЛЕДНИВЕ 50 ГОДИНИ СЕ НАЈПЛОДНИ ВО ИСТОРИЈАТА НА ЧОВЕШТВОТО СО НАЈ БРЗ РАЗВОЈ НА ТЕХНОЛОГИЈАТА И НАУКАТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАУЧНИЦИ И ПРОНАЃАЧИ ОД НАШАТА ГЕНЕРАЦИЈА.

ИМАВМЕ СЛОБОДА,ПРАВО НА ГРЕШКА,УСПЕХ И ОДГОВОРНОСТ.

И НАУЧИВМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ СО ТОА!

АКО И ТИ ПРИПАЃАШ НА ОВААА ГЕНЕРАЦИЈА?

Ч Е С Т И Т А М”