За ПАП – 60 денари, ехо и породување се бесплатни

Последните настани во кои жена од Струга изгуби матка и бубрег по породувањето и обвинувањата за корупција, чие расветлување допрва се очекува, повторно ја актуализираат темата за грижата за женското здравје и цената за тоа. Но и за тоа колку жените се информирани што им следува на државна сметка и каде и како може да ги пријават неправилностите.

Пациентките кои не се бремени кај избраните матични гинеколози треба да имаат бесплатни дијагностички прегледи со ултразвик или познат како ехо-преглед, колпоскопија и на земање брис. Сите гинеколошки и микробиолошки прегледи, како и биохемиски анализи, вклучувајќи го и самото породување за секоја бремена жена во земјава, без разлика дали е здравствено осигурана или не, се бесплатни. Ова го овозможуваат прописите кои се на сила. Но, тие не секогаш се почитуваат.

Последните настани во кои жена од Струга изгуби матка и бубрег по породувањето и обвинувањата за корупција, чие расветлување допрва се очекува, повторно ја актуализираат темата за грижата за женското здравје и цената за тоа. Но и за тоа колку жените се информирани што им следува на државна сметка и каде и како може да ги пријават неправилностите.

Многу жени велат дека плаќат за преглед кај гинеколог, надвор од предвидената сума, но тоа не го пријавуват.
-По 200 денари плаќам за ехо, 300 за ПАП-тест. Ми се допаѓа гинекологот, а искрено и не сум слушнала за некој што не зема пари. Фискална не добивам, парите ги зема сестрата и ги става во фиока, па ако сакам да пријавам немам како. Од друга страна, сите добри гинеколози не примаат нови пациенти или наплаќаат – вели А.С. од Скопје.

Во многу места низ државата има недостиг на ваков кадар. Но, во исто време многу жени се неинформирани за тоа што им следува бесплатно. Во исто време матичните гинеколози велат дека едвај преживуваат со парите што ги добиваат од државата за пациентките што ги водат.