За да можеме да шириме радост, најпрво мора да имаме радосно срце

Постојат луѓе кои мислат дека ширењето позитивна енергија може да се научи, дека постојат фрази, зборови или реченици кои самите по себе создаваат позитивна енергија.

Но, тоа не е баш така.

Енергијата, позитивна или негативна, се наоѓа во човекот.

Од човекот не може да излезе нешто што го нема во него.

За да можеме да шириме мир, мораме најпрво да се исполниме со мир.

За да можеме да шириме радост, најпрво мора срцето да ни биде радосно.

Во спротивно, дури и зборовите полни со најголема утеха ќе звучат како напад од устата на незадоволен човек.

Карл Густав Јунг