„Време е за чист воздух“ - скопјани денеска излегуваат на протест

Под мотото „Време е за чист воздух“, денеска скопјани ќе одржат собир  пред Инспекторатот на Град Скопје.

Според граѓаните кои се организираа преку социјалните мрежи, има премногу неправилности и недостатоци кои треба итно да се коригираат, како проблемот со автомобилите, работата на депонијата „Дрисла“, грејните средства на БЕГ, зеленилото во Скопје и гасификација на градот.

Граѓаните бараат мерки кои треба итно да се спроведат. Тоа е привремена забрана за работа и процентуални казни согласно со профитот на големите индуструски објекти додека не воспостават еколошки стандарди, по примерот на „Југохром“, итно и безбедно отстранување на опасниот отпад – линданот во близина на „Охис“.

За спречување на градежната експанзија бараат од пратениците во Собранието на Република Македонија поднесување предлог за итна промена на Законот за локална самоуправа со враќање на членот 47, кој гласи:  „За својата работа градоначалникот одговара пред граѓаните на единицата на локалната самоуправа. На предлог од најмалку 175 од вкупниот број избирачи може да се покрене прашањето за доверба на градоначалникот. Одлуката за недоверба е донесена ако за неа гласале 51 отсто од вкупниот број гласачи во единицата на локалната самоуправа“.