Водолии: Срамежливи и смирени или ексцентрични и енергични?

Тие се претставуваат на два начина: од една страна како срамежливи и смирени, а од друга страна можат да бидат ексцентрични и енергични. Во двата случаи, тие се длабоки мислители кои сакаат да им помагаат на другите луѓе. Високо интелектуални, ова е знак на огнена независност од која доаѓа интуицијата проследена со логика. Станува збор за Водолии.

И двата типа на личности Водолија се многу способни да ги видат, без предрасуди, двете страни, што ги прави одлични решавачи на проблеми. Иако се многу прилагодени на енергијата која ги опкружува, имаат длабока потреба да бидат извесно време сами и далеку од се за да ја обноват својата енергија.

Клучниот збор за овој знак е „имагинација“, а луѓето родени во знакот на Водолија можат да видат свет полн со можности иако се чини дека ги нема – затоа често се погрешно разбрани и пред своето време.

Водолијата е воздушен знак и го користи својот ум во секоја прилика. Ако нема ментална стимулација, и е досадно и нема мотивација да го постигне својот најдобар резултат.

Уран, владејачката планета на овој знак, има плашлива, напорна и понекогаш агресивна природа, но на Водолиите им дава и визионерски квалитети, бидејќи тие се способни да гледаат во иднината и точно знаат што ќе прават за пет или десет години. Уран им ја дал моќта на брза и лесна трансформација, па затоа се попознати како мислители, прогресивци и хуманисти. Тие се чувствуваат добро во група и заедница, па имаат тенденција да бидат постојано опкружени со други луѓе.

Најголемиот проблем за Водолијата е чувството дека се ограничени или воздржани. Поради желбата за слобода и еднаквост за сите, таа секогаш ќе се стреми да обезбеди слобода на говор и движење како што ѝ одговара. Овој знак има репутација на студена и нечувствителна личност, но тоа е само нејзиниот одбранбен механизам од прераната интимност.