Во рајот одат само оние кои не ги напуштаат своите сакани

Мудрост во неколку редови која се помни цел живот.

Некој човек починал, а неговото куче легнало покрај него и умрело од жал и тага по него. И потоа, душата на човекот стоела пред златните порти, а покрај неа, стоела и душата на кучето. Пред нив се појавил вратар.

 • Какво е ова место? – прашал човекот.

 • Ова е рај, ти умре. Сега можеш да влезеш и да се одмориш.

 • Има ли таму вода?

 • Колку сакаш: прекрасни фонтани, чисти базени...

 • А јадење?

 • Сè што ќе посакаш. 

 • Но, со мене доаѓа и кучето.

 • Извинете господине, ама на кучињата на им е дозволен влез. – рекол вратарот, покажувајќи на таблата „Забрането за кучиња“.

 • Ќе мора да го оставите тука. 

Човекот ги кренал рамениците, се свртел и продолжил да оди. И човекот и кучето оделе, оделе, сè додека не дошле до друга капија. На неа не пишувало ништо, а на клупата до портата седел еден старец.

 • Извинете...

 • Јас сум Петар.

 • Што има зад оваа капија?

 • Рајот. 

 • Може ли да влезам со кучето?

 • Секако!

 • А што имаше зад онаа другата капија?

 • Пеколот.

Рајот е само за оние кои не ги напуштаат своите пријатели и сакани луѓе.