Во Охрид дел од хотелите наплаќаат лежалки и за своите гости

Охрид и оваа летна сезона мета на критики од домашните туристи токму поради цените.

Она што многумина ги изреволтира е тоа што дел од хотелите во македонскиот туристички бисер кои имаат сопствени плажи наплаќаат за лежалки и на своите гости сместени во хотелот. Цената е со попуст, за разлика од цената која ја плаќаат посетителите на плажата кои не се хотелски гости.

- Бевме изненадени кога ни побараа да ни наплатат за лежалките на хотелската плажа, а бевме сместени во хотелот на база „all inclusive“. За нас, цената за една лежалка е 150 денари, додека за другите гости 300 денари. Се наплаќа и влезот за хотелскиот базен, реагира една гостинка на познат хотел во Охрид.

Додава дека не е во ред, затоа што се подразбира дека кога сте сместени во хотел дека бесплано ќе ја користите и плажата во склоп на хотелот, и/или базенот.

- Замислете доаѓа семејство да се смести во хотел, и дополнително дневно треба да одвои плус 600 денари за лежалки, вели таа. Туристите кои летово го посетија Охрид се жалат и на високите цени на такси превозот, но истовремено и лошата услуга.

-Знаеме дека се е поскапено, но барем за високите цени да имаме квалитетна и навремена услуга. Такси превозот го чекавме половина час затоа што беше гужва за викенд, ни дојде лут таксист кој го слушавме по пат, а плативме безмалку 10 евра, споделува еден туристи.

Реакции за цените во Охрид оваа сезона има и на социјалните мрежи. Еве дел од нив: