Во иднина се потешко до кредит

Побарувачката за станбени и потрошувачки кредити нагло опадна во вториот квартал.

Компаниите од еврозоната добија заеми релативно лесно во вториот квартал благодарение на државните гаранции, но банките очекуваат да ги затегнат условите за заем во третиот квартал, според студијата на Европската централна банка. Корона кризата затвори голем дел од економијата во еврозоната, така што компаниите многу се потпираа на банкарски заеми за да останат ликвидни, а банките продолжија да им даваат пари со клучна поддршка од програмите за државни гаранции.

– „Во третиот квартал на 2020 година, банките очекуваат, како целина, да ги затегнат стандардите за кредитирање на компаниите, што, како што се наведува, е поврзано со очекуваното укинување на државните гаранции кај некои големи членки на еврозоната“ – ЕЦБ ги сумира резултатите од истражувањето. За целите на кварталното истражување, ЕЦБ анкетираше 144 банки помеѓу 5 и 23 јуни, во време кога владите постепено почнаа да ги олеснуваат мерките воведени за борба против пандемијата на коронавирус.

Истражувањето покажа дека побарувачката на компаниите за кредити повторно се зголеми нагло во второто тримесечје, достигнувајќи го највисокото ниво откако ЕЦБ започна со објавување на истражувањето во 2003 година. Во третиот квартал, нејзиниот раст треба да биде нешто послаб, проценуваат банките. Побарувачката за станбени и потрошувачки кредити нагло опадна во вториот квартал и банките ги заостри стандардите за нивно распределување. Во третиот квартал очекуваат овој тренд да продолжи и опоравување на побарувачката.

Треба да се потсети дека ЕЦБ веќе ги намали клучните каматни стапки на рекордно ниско ниво и воведе кризна програма за набавка на средства со цел да се обезбеди ликвидност. Им понуди на банките екстремно поволни заеми за да се обезбеди продолжување на кредитирањето на реалната економија во криза.