Во свет полн со скапи додатоци за исхрана и егзотични „супер-храни“, постои едно скромно растение кое постојано заслужува внимание, а особено во текот на пролетта – зеленото кромитче.
Photo by Timur Saglambilek
На прв поглед едноставно, па дури и обично, но кога ќе се задлабочиме во неговиот состав и придобивки, ќе откриеме дека тоа е далеку повеќе од само украс на чинијата.
Зеленото кромитче, познато и како млад кромид или пролетен кромид, припаѓа на истото семејство како и кромидот и лукот – растенија со силна нутритивна вредност и историја на употреба во традиционалната медицина. Благодарение на својот благ вкус, може да се користи и во сирови и во варени јадења, а неговите придобивки се бројни и вредни за секојдневна грижа за телото и умот.
Здравствени придобивки на зеленото кромитче
Еве неколку причини зошто зеленото кромитче заслужува да биде редовен гостин во вашата кујна:
Помага за градење силен имунитет
Благодарение на високото ниво на витамин Ц, зеленото кромитче му помага на организмот во борбата против инфекции и вируси. Идеално е за сезоните кога се чести настинки и грипови.
Содржи антиоксиданси
Ова растение е природен извор на флавоноиди и сулфурни соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали, го забавуваат процесот на стареење и го намалуваат ризикот од хронични болести.
Го подобрува варењето
Зеленото кромитче содржи растителни влакна кои го поддржуваат здравјето на цревата и го регулираат варењето. Исто така, неговиот состав поттикнува природно прочистување на дигестивниот тракт.
Поддржува здраво срце
Со своите природни антиинфламаторни својства и присуството на алицин – соединение кое помага во намалување на крвниот притисок и холестеролот – зеленото кромитче може да придонесе за подобро срцево здравје.
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Неколку истражувања укажуваат дека активните состојки во младиот кромид можат да имаат поволен ефект врз нивото на гликоза во крвта, што е корисно особено за луѓето со ризик од дијабетес.
Добро е за коските
Витаминот К, кој е присутен во зеленото кромитче, игра клучна улога во одржувањето на здрави и цврсти коски, како и во процесот на згрутчување на крвта.
Photo by Photo By: Kaboompics.com
Како да го вклучите во секојдневната исхрана?
Една од најубавите работи кај зеленото кромитче е тоа што не бара посебна подготовка. Доволно е да се исече и да се додаде во:
салати со свежи состојки
пржени јадења и омлети
чорби и супи
тестенини или оризови јадења
сендвичи и посни намази
Покрај тоа, можете да го одгледувате и дома – само ставете го во чаша со вода и ќе почне повторно да никнува. Тоа го прави одличен избор за сите што сакаат локална, одржлива и достапна храна.
Во Македонија, зеленото кромитче отсекогаш било присутно на трпезата – како дел од пролетните оброци, пикници или како дополнение на сирење и леб. Тоа не е само вкус, туку и сеќавање, традиција и чувство на домашност. Со неговата свежина, ги поврзува луѓето со природата и сезоните.