Ова е една од многубројните варијанти на оваа салата, која од оригиналот се разликува по додадената сланина.
СОСТОЈКИ:
100 гр чадена сланина Пекабеско
2 парчиња тост леб
2-3 чешниња лук
1 голема главица крцкава зелена салата
100 мл маслиново масло
сок од 1 лимон
2 лажици мелени бадеми
сол
бибер
30 гр пармезан во парче
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Исечкајте сланина, пропржете ја без додаток на масло и извадете ја на салфета.
Исечкајте го лебот на коцки. Исечкајте и лук. Пропржете го лебот и лукот на маста од сланината. Извадете го лебот на салфети да ги впијат вишокот маснотии.
Измијте ја салатата, исчистете ја и расцепкајте ја.
Разматете маслиново масло со сок од лимон и бадеми. Посолете и побиберете, па со тоа прелијте ја салатата. Пармезанот крупно нарендајте го. Посипете ја салатата со сечкан леб, сланина и пармезан.