Вевчанскиот карневал низ фотографии: Главни маски се осомничените од случајот „Рекет“

И оваа година жителите на Вевчани не изостанаа од познатиот Вевчански карневал. Настан кој се случува само еднаш во годината и кој го слави доаѓањето на Новата година според стариот календар 13 и 14 Jануари според новиот, спој меѓу паганскиот и современиот начин на прослава.

Настан на кој му се восхитуваат илјадници странски посетители секоја година збогатен со неговата културна и историска вредност.

По своите специфични особини се разликува од сите други карневали во светот. Местото на карневалското случување е целото Вевчани, кое, за време на неговото одржување се претвора во своевиден театар без граници каде што секоја куќа, улица е сцена каде маскираните ги изведуваат своите игри како вистински актери.

Постојат три традиционални маски: зет и невеста, Глупи Август и музичари. Помеѓу маските можеше да се видат и главните осомничени од случајот „Рекет“, Катица Јанева, Бојан Јовановски и Зоран Милески.

Инстаграмџиите и овој пат беа задолжени преку фотографии да ни ја доловат ситуацијата од Вевчани. 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanja Keser (@vanja_keser) on

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biljana Jurukovski (@tribal_muse_gallery) on

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zbigniew Drzewiecki (@drzewieckiphoto) on

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanja Keser (@vanja_keser) on

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanja Keser (@vanja_keser) on

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vangel (@punte.arman) on

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanja Keser (@vanja_keser) on