Веќе два месеци нема вода во чешмите во Љуботен

„Бидејќи се наоѓавме во последните денови од летото, Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива – огранок Бутел е денес тука за да ја информира јавноста, но и да реагира на феноменот, кој иако не е стар, продолжува да биде депресивен. Во време кога целиот свет се крена на нозе за да го подигне нивото на чистота, селото Луботен во општина Бутел веќе два месеци нема вода во чешмите“, соопштија претставници на Коалицијата на прес-конференција во Скопје.

Според нив, ова не е нова вест, но е стара болка, која продолжува да биде актуелна со години.

„Дури, и покрај ветувањата на градоначалникот на Град Скопје и градоначалникот на Бутел, овие обврски што беа дадени и во писмена форма, денес во Луботен сè уште нема вода за пиење во селските домаќинства. И, реагирајќи и барајќи овој проблем да се реши без ветувања, но конкретно денес и без измами, ги прашуваме овие господа каков морал ќе претстават следната година во Луботен?Како повторно ќе бараат гласови кога денес во Луботен се сметаат за измамници?

Во оваа прилика, не можеме да ја замолиме Локалната заедница на селото Луботен да објави дека е заведена од овие луѓе и да се приклучиме во нашата битка за вода за пиење во Луботен. Водата нема политичка боја и ќе им бидеме во служба на луѓето од Луботен и сите други граѓани на кои им е потребна вода“, велат од Коалицијата.

„Коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива – огранок Бутел ќе продолжи да го следи овој проблем и да реагира на институциите каде што е застапен, додека следната година да вети вистински решенија без помпа на овој проблем. За нас, водата не треба да се менува за глас. Имаме обврска да им обезбедиме на граѓаните оптимални услови за живот, без оглед на нивната политичка припадност и нивната етничка или верска припадност“, велат од огранокот во Бутел.