Вардариште и понатаму загадува

Советници од Гази Баба сметаат дека изгласувањето на планот не значи ништо ако веднаш не се започне со ремедијација на просторот кој со децении служеше за фрлање на отпад, а дивото одлагање на отпадот продолжи и по официјалното затворање на депонијата. Фотографиите што беа споделени на Фејсбук во пресрет на гласањето на ДУП-от говорат дека овој простор од над 22 хектари и натаму ја загадува околината и воздухот, не само поради огромните ридови со најразличен отпад и градежен шут, туку и поради палежите што ги прават жителите – фантоми кои живеат таму беа никаква документација

Крај на повеќедеценискиот проблем со смрдеата и загаден воздух очекуваат жителите на Гази Баба, Ново Лисиче, Лисиче и Аеродром по изгласувањето на деталниот урбанистички план за ексдепонијата „Вардариште“ што денеска се најде како претпоследна точка на дневниот ред на седницата на Советот на општина Гази Баба. Со планот „ДУП за градска четврт СИ 09, блок 1, не се предвидени објекти за домување, туку парковско зеленило со водоснабдителна инфраструктура за полевање на зеленилото, а во седумте градежни парцели да се подигнат повеќенаменски спортски терени на отворено без трибини за фудбал, кошарка, ракомет, тенис, атлетика, одбојка, голф и слично.

Дел од советниците сметаат дека изгласувањето на планот не значи ништо ако веднаш не се започне со ремедијација на просторот кој со децении служеше за фрлање на отпад, а дивото одлагање на отпадот продолжи и по официјалното затворање на депонијата.

Фотографиите што беа споделени на Фејсбук во пресрет на гласањето на ДУП-от говорат дека овој простор од над 22 хектари и натаму ја загадува околината и воздухот, не само поради огромните ридови со најразличен отпад и градежен шут, туку и поради палежите што ги прават жителите – фантоми кои живеат таму беа никаква документација.

Советникот од редовите на Зелената партија – ДОМ, Дејан Димитровски е најгласниот од сите за што побрзо рекултивирање на „Вардариште“ и добивање урбан изглед на овој простор. Тој за весникот ВЕЧЕР изјави дека со своето возило често пати го посетува „Вардариште“ и дека купиштата со ѓубре секојдневно растат.

izvor - Vecer