Уште една успешна трансплантација на срце во Македонија

Македонските кардиохирурзи и тимот лекари кои денеска ја извршија шестата трансплантација на срце испишаа уште една успешна страница во македонската историја на медицината. 

Министерот за здравство Венко Филипче, извести декаво тек е и трансплантацијата на бубрег.

„Неколку часа траеше трансплантацијата на срце кај 53 годишниот пациент, кој имаше тешка срцева аномалија. Сега следи критичен период на опоравување.  Пациентот останува под надзор на стручниот лекарски тим на Клиниката за кардиохирургија. На клиниката за Урологија хирурзите полека ја завршуваат и трансплантацијата на бубрег кај дваесет годишната пациентка која подолг период беше на дијализа. На пациентите им посакуваме што побрзо опоравување и многу здравје. На колегите кои беа дел од овие експлантации и трансплантации на срце и бубрег, им честитам за уште еден успех. Вие пишувате историја! Изразувам незимерна благодарност за храброста, добродушноста и хуманоста на семејството на донорот“, напиша тој.