Со доаѓањето на сончевите денови и приближувањето на летото, многу луѓе се одлучуваат за поголема активност и ослободувањето од масните наслаги кои се наталожиле за време на зимата.

Освен тоа, се одлучуваат и за избегнување на лоша храна, колку што е можно, а тука пред се мислиме на слаткото. И самите знаете колку е тешко да се оддолее на чоколада, колаче или парче торта, особено кога стојат пред вас. Но, за среќа, ние имаме еден трик од неколку секунди кој би можел да го реши проблемот.

Имено, следниот пат кога ќе се најдете во таква ситуација, застанете на пар секунди и замислите дека прекрасното слатко парче кое стои пред вас е прекриено со крупна и горка сол која тукушто сте ја загризале. Вашето тело како реакција на тоа автоматски ќе развие рефлекс на „повраќање“ .

Се прашувате зошто овој трик е ефикасен? Луѓето сакаат солена храна, но претерано солена храна никако не им одговара, односно развиваат аверзија кон неа.

Вреди да се обидете, ништо не ве чини!