Рецепт за кој нема да ви треба многу време за подготовка, а вкусот ќе ви остане во сеќавање засекогаш.
Состојки:
450 гр тестенини
2 лажици маслиново масло
4 средни тиквички
150 гр чери-домати
4 чешниња лук
1/2 лажичка чили
2-3 гранчиња свежа мајчина душица
2 лажици путер
120 гр рендан пармезан
20 гр свеж босилек, грубо исечкан
сол и пипер
Подготовка:
Загрејте солена вода во големо тенџере и варете ги тестенините според упатството на пакувањето. Пред да го исцедите, зачувајте околу една чаша од вода во која се вареа.
Во голема тава, загрејте го маслиновото масло, а потоа додајте ги сечкани тиквички, домати, лукот, чили, мајчина душица, сол и бибер. Повремено мешајте, околу 5 минути.
Полека изгмечете дел од зеленчукот за да добиете сос во кој ќе останат и парчиња. Додајте половина чаша од водата од тестенините. Кога сосот ќе зоврие, промешајте ги варените тестенини, путерот и пармезанот. По потреба, додајте повеќе вода од тестенините. Тргнете ја тавата од огнот, додајте свеж босилек и послужете!