Во 66-тата година од животот во Прилеп почина писателот Трајче Крстески, раскажувач, романсиер, поет и драмски автор, соопшти Друштвото на писателите на Македонија, каде што Крстески членувал од 1980 година.

Трајче Крстески е роден во 1950 година во Прилеп. Работел како новинар, издавач и уредник на литературното списание „Стремеж“. Автор е на дваесетина книги, меѓу кои на романите „Арлекин со празни раце“, „Ослободен човек“, „Лов“, „Силјан повторно лета“ и на драмата „Пресуда“.

За своето литературно творештво Крстески беше добитник на наградите „Нарциса“ и „Мисла“.