Љубовта се искажува на различни начини и со различни зборови. Јазикот често претставува бариера меѓу луѓето, но кога станува збор за љубовта, како луѓето лесно да комуницираат и се разбираат кога постои љубов.

Сепак, постојат одредени зборови од различни јазици кои не можат лесно да се преведат, или барем не само со еден збор но кои се навистина прекрасни.

Geborgenheit  (германски) – чувство на сигурност кое доаѓа кога сме со нашите сакани

Gezelligheid (холандски) – топлината кога сме со нашите сакани

Mo chuisle mo chroi (келтски) – пулсот на срцето

Naz (Урду) – гордоста која ја чувствуваме кога сме сакани

Psithirisma (Грчки) – звукот на ветерот кој ги шушка дрвјата

Viraha (Индиски) – чувството кое го имаме кога сме разделени од саканата личност

Retrouvalies (Француски) – чувството кое го имаме кога се обединуваме со саканата личност по долга раздвоеност

Cafune (Португалски) – чувството кое го имаме кога минуваме со прстите низ косата на оние кои ги сакаме

Yuanfen (Кинески) – силата која не зближува со оние кои ги сакаме

Koi No Yokan (Јапонски) – кога среќаваме некоја личност и знаеме дека ни е судено да бидеме заедно

Flechazo (Шпански) – стрелата фрлена кон нас кога се заљубуваме

Hai Shi Shan Meng (Кинески) – ветувањето за вечна љубов