Стефковски: Ресорното министерство во одбрана на незаконското работење на разрешената директорка на градинката „Детска радост“ 

Градоначалникот на Гази Баба Бобан Стефковски реагира дека денес, како што вели, на дело и со документ Министерството за труд и социјална политика застанало во одбрана на незаконското работење на разрешената директорка на ЈУДГ Детска радост. 

-Попладнево до општина Гази Баба е доставено Укажување со кое Министерството врши упад во системот се со цел одземање на ингеренциите на општина Гази Баба врз детската градинка Детска радост. И покрај тоа што од страна на општина Гази Баба на инспекторите кои дојдоа во просториите на општината им беа доставени бараните документи, Министерството во укажувањето наведува паушални наводни прекршувања на постапката за разрешување, велам наводни бидејќи целокупната документација за која министерството вели дека недостасува е тука и постои во предметот и истата беше доставена до инспекторите од Министерството за труд и социјална политика кои беа во посета на општина Гази Баба, информира тој. 

Со ваквото постапување, како што вели Стефковски, Министерството за труд и социјална политика испраќа порака за неказнивост и оваа постапка во случајот со градинката Детска радост може да се толкува како мотив за сите останати директори на детски градинки да работат спротивно на Закон, а со тоа ќе ја имаат поддршката на Министерството.

Тој јавно ја праша министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска:

1. Зошто на Укажувањето кое е доставено до општина Гази Баба не е потпишана инспектораката која го изработила Укажувањето и беше во инспекциски надзор над општина Гази Баба? Дали тоа значи дека инспекторката не се согласува со напишаното?

2. Зошто како Министер за труд и социјална политика се ставате во заштита на незаконито работење кое е утврдено со ревизорски извештај изготвен од надворешна независна лиценцирана ревизорска куќа?

3. Зошто не почекавте по наводите за незаконско работење да се прозинесат Основното јавно обвинителство и Државната комисија за спречување на корупцијата до кој од мене е доставена документацијата и нели мислите дека со ваквата Ваша постапка се обидувате да извршите влијание над нивното работење?

-Борбата со криминалот и корупцијата е тешка борба, а за тоа најголем доказ се притисоците кои ги имаме со ваквите неосновани постапки. Како градоначалник од кажаното нема да отстапам. Со незаконско работење, компромис ниту сум правел, ниту ќе правам, се наведува во псимената реакција на Стефковски.