Среќата е заразна: Ќе бидете среќни онолку колку што има среќни луѓе околу вас

 

Човек кој е длабоко заинтересиран за сопствената среќа секогаш е заинтересиран за среќата на другите и затоа им помага. Ако секој во светот научи да се грижи за себе, целиот свет ќе биде среќен. Нема да има можност за несреќа.

Ако сакате да бидете здрави, не можете да живеете меѓу болните. Како можеш да бидеш здрав? Тоа е невозможно, тоа е спротивно на законите на природата. Ќе треба да им помогнете на другите да останат здрави. Во тоа здравје, вашето здравје станува возможно.

Научете ги сите да се грижат за себе, грижата за другите расте од ова. Грижата за другите во основа е грижа за себе, можеби на почетокот изгледа како да се грижите за другите, но на крајот ве исполнува.

И тогаш среќата може да се умножи: онолку среќа паѓа врз вас колку што има среќни луѓе околу вас.

А среќниот човек е толку среќен што сака да остане сам со таа среќа. Тој сака да живее меѓу цвеќиња, поезија и музика.

Зошто треба да се грижи дали ќе оди во војна, ќе биде убиен или дали ќе убие други? 

Тоа можат да го направат само луѓето кои не се грижат за себе, бидејќи никогаш не знаеле какво блаженство е можно за нив. Никогаш не доживеале што значи да се биде, што значи да се слави. Тие никогаш не танцувале, никогаш не дишеле живот.

Тие никогаш не знаеле божествени увиди; сите овие погледи доаѓаат од длабока среќа, од длабока исполнетост, задоволство.

Кога имате среќа, можете да го споделите; кога ја немаш како можеш да го споделиш? Пред да споделите нешто, мора да го имате.

Ошо