Средба на Заев и Шекеринска со офицери вратени од Авганистан: Вие сте гордост за државата и посакуван партнер во меѓународните мисии

Премиерот Зоран Заев и министерката за одбрана Радмила Шекеринска  денеска остварија средба со група офицери, кои се вратија од мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан.

На средбата на која присуствувал и заменик-министерот за одбрана Башким Хасани, премиерот Заев од лично и од име на Владата им се заблагодарил и упатил честитки до офицерите за успешно извршената мисија.

Тој посочил дека припадниците на нашата Армија се гордост за државата и со својата висока професионалност се посакуван партнер во меѓународните мисии.

-Сега сме членка на НАТО. И како рамноправен партнер споделуваме одговорно во придонесот за зачувување на светскиот мир. Вие ја претставувате нашата земја во најдоброто светло што е исклучително важно, нагласи премиерот Заев.

Шекеринска  потенцирала дека нашата држава дава значаен придонес со учеството во меѓународните мисии и досега се испратени над 4.000 војници.

-Ми претставува задоволство  што нашите офицери успешно ја извршиле мисијата. Ова претставува огромно искуство за нашите офицери. Од овие мисии се профилираат нашите најдобри професионалци, изјави Шекеринска.

Штабните офицери, кои се вратија од Мазар е Шариф и беа распоредени во рамките на Командата за обука, советување и асистенција – Север, истакнаа дека нашите војници и офицери се ценет и доверлив партнер во меѓународните мисии.

-На средбата беше изразено задоволство од видно подобрените услови во Армијата, при што беше истакната поддршката на Владата за унапредување на материјалните услови, статусот и достоинството на војниците и старешините. Воедно беше нагласено дека останува посветеноста за натамошно учество во постојните и нови меѓународни мисии, информираат од Владата.

Република Северна Македонија, својот придонес со штабни офицери во Командата за обука, советување и асистенција – Север го започна пред шест години и учествуваше со 13 шестмесечни ротации.

Учеството на припадниците на Армијата во мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, Авганистан, продолжува сѐ до нејзиното завршување.