Спречен „извоз“ на 815 тони италијанско ѓубре за Бугарија

Карабинерите на Милано запреле нелегален товар од 815 тони ѓубре кој требал да биде пренесен во Бугарија, објави „Кориере дела Сера“.

Станува збор на 582 бали отпад, натоварени во 17 вагони кои требало да стигне до Бугарија преку Словенија и Хрватска, а во документацијата стоело дека се работи за материјали што треба да се третираат.

Истрагата треба да утврди кој ја организирал пратката, за кого била наменета и особено потеклото на пластичниот отпад.

Првите претпоставки се дека отпадот е од компании од Централна и Северна Италија.

Според истражителите, како и во други случаи, најверојатно е дека нелегалните пратки со нелегален третман се испраќаат во странство од нелегални организации. Се сомнева дека откако тие би пристигнале во Бугарија, отпадот најверојатно требало да се складираат во депониите без да се придржуваат кон стандардите за животната средина. извор - expres.mk