Совршена за есенските денови: Топла чорба од грашок

Има нешто посебно убаво во мирисот на домашна чорба.

Photo by VD Photography on Unsplash

Посебно кога надвор е ладно, а вие сакате нешто што ќе ве стопли и засити без многу труд. Оваа супа од зелен грашок е токму тоа — кремаста, вкусна и полна со боја. Се подготвува брзо, а резултатот е здрав оброк што може да се јаде самостојно или со малку леб од страна.

Потребни состојки:

  • 2 чаши зелен грашок (свеж или замрзнат)

  • 1 среден кромид

  • 1 морков

  • 2 чешниња лук

  • 1 компир

  • 1 лажица маслиново масло

  • 1 лажичка куркума

  • Сол и црн пипер по вкус

  • 5 чаши вода 

  • Малку лимон и свеж магдонос за послужување

Начин на подготовка:

Испржете ги зеленчуците.

Во тенџере загрејте масло и додадете ситно сечкан кромид, морков и лук. Пржете неколку минути додека да омекнат и да замирисаат.

Додадете го грашокот и компирот.

Ставете го грашокот и исечениот компир, додајте куркума, сол и пипер, па промешајте.

Налејте вода

Варете на средна температура околу 20 минути, додека компирот и грашокот не омекнат целосно.

Изблендирајте по желба.

Ако сакате покремаста текстура, изблендирајте половина од супата и вратете ја во тенџерето. Ако сакате да има зрна, оставете ја така.

Послужете ја топла.

Ставете неколку капки лимон и свеж магдонос пред сервирање.

Мал совет:

Ако сакате побогат вкус, можете да додадете малку кокосово млеко или парче путер при крајот на готвењето.