Има нешто посебно убаво во мирисот на домашна чорба.

Photo by VD Photography on Unsplash
Посебно кога надвор е ладно, а вие сакате нешто што ќе ве стопли и засити без многу труд. Оваа супа од зелен грашок е токму тоа — кремаста, вкусна и полна со боја. Се подготвува брзо, а резултатот е здрав оброк што може да се јаде самостојно или со малку леб од страна.
Потребни состојки:
2 чаши зелен грашок (свеж или замрзнат)
1 среден кромид
1 морков
2 чешниња лук
1 компир
1 лажица маслиново масло
1 лажичка куркума
Сол и црн пипер по вкус
5 чаши вода
Малку лимон и свеж магдонос за послужување
Начин на подготовка:
Испржете ги зеленчуците.
Во тенџере загрејте масло и додадете ситно сечкан кромид, морков и лук. Пржете неколку минути додека да омекнат и да замирисаат.
Додадете го грашокот и компирот.
Ставете го грашокот и исечениот компир, додајте куркума, сол и пипер, па промешајте.
Налејте вода
Варете на средна температура околу 20 минути, додека компирот и грашокот не омекнат целосно.
Изблендирајте по желба.
Ако сакате покремаста текстура, изблендирајте половина од супата и вратете ја во тенџерето. Ако сакате да има зрна, оставете ја така.
Послужете ја топла.
Ставете неколку капки лимон и свеж магдонос пред сервирање.
Мал совет:
Ако сакате побогат вкус, можете да додадете малку кокосово млеко или парче путер при крајот на готвењето.