Овој рецепт за здрава и вкусна овесна каша ја комбинира топлината на циметот со сладоста на јаболката за вкусен пријатен појадок.
Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash
Состојки:
1 чаша овесни снегулки
2 чаши вода или млеко
1 средно јаболко, исечено на коцки
1/2 лажичка мелен цимет
1/4 лажичка морско оревче (по избор, за дополнителна топлина)
1-2 лажички мед или друг природен засладувач (по избор, за сладост)
1 лажица сецкани ореви (а можете да додадете и лешници, бадеми или други јаткасти плодови)
Начин на подготовка:
Во средно тенџере ставете ја водата или млекото да зовријат. Во овесот додадете ги јаболкото исечкано на коцки, циметот и морското оревче. Промешајте сè заедно за рамномерно да се распоредат зачините.
Намалете ја топлината на минимум и оставете го овесот да се крчка, повремено мешајќи, околу 5-7 минути. Јаболката треба да омекне, а овесот ќе се згусне до кремаста конзистентност. Ако сакате послатка овесна каша, додајте мед или друг природен засладувач. На крајот наросете се со сецкани јаткасти плодови. Уживајте во убавиот вкус.