Совршен есенски здрав појадок: Овесни снегулки со јаболки и цимет

Овој рецепт за здрава и вкусна овесна каша ја комбинира топлината на циметот со сладоста на јаболката за вкусен пријатен појадок. 

Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash

Состојки:

1 чаша овесни снегулки

2 чаши вода или млеко

1 средно јаболко, исечено на коцки

1/2 лажичка мелен цимет

1/4 лажичка морско оревче (по избор, за дополнителна топлина)

1-2 лажички мед или друг природен засладувач (по избор, за сладост)

1 лажица сецкани ореви (а можете да додадете и лешници, бадеми или други јаткасти плодови)

Начин на подготовка:

Во средно тенџере ставете ја водата или млекото да зовријат. Во овесот додадете ги јаболкото исечкано на коцки, циметот и морското оревче. Промешајте сè заедно за рамномерно да се распоредат зачините.

Намалете ја топлината на минимум и оставете го овесот да се крчка, повремено мешајќи, околу 5-7 минути. Јаболката треба да омекне, а овесот ќе се згусне до кремаста конзистентност.  Ако сакате послатка овесна каша, додајте мед или друг природен засладувач. На крајот наросете се со сецкани јаткасти плодови. Уживајте во убавиот вкус.