Совети од онколозите: Исфрлете ги овие состојки за да живеете долго

Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите. 

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат. Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура  - зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка  - овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед. Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

 • Намалување на употребата на рафинирани масла

 • Исфрлање на газираните сокови

 • Да се намали исхраната на јадења од микровална

 • Да се исфрли употребата на алкохол

 • Да се намали користењето на преработена храна

 • Да не се конзумира храна од пластична амбалажа

 • Преработениот шеќер да се намали на минимум

Овие намирници треба да се дел од исхраната:

 • Многу овошје и зеленчук

 • Мед

 • Протеини од зеленчук

 • 2 чаши вода на празен желудник

 • Здрави сокови

 • Топла храна, но не зрела