Совет од мојата баба: Незадоволството и гневот се злосторство против себе

Баба ми завршила само четири одделенија на училиште, но е една од најмудрите личности во мојот живот. 

Photo by alpay tonga on Unsplash

Ова се мудри совети од неа.

„Недостигот на желба за знаење е еднаков на недостаток на желба за живот“; 

Баба ми сакаше да игра шах, иако научи да игра дури на 60 години. Можеше со часови да учи шаховски игри, да става фигури на шаховската табла, да ги запишува нејзините потези во тетратка, но и покрај моите најдобри напори, баба никогаш не ми дозволи да ја победам. Секогаш велеше дека и покрај нашите години и двајцата учиме и дека задоволството доаѓа само од фер-плејот.

Шахот е како живот. Не смеете да попуштате ниту на силните ниту на слабите, во спротивно ќе изгубите. Од неа научив дека шахот и сличните активности  се еден од најдобрите начини за тренирање на нашиот мозок и беше среќна што научи да ја игра оваа игра.

„Кога носиме незадоволство и гнев со себе е како да носиме тула во ранец: тешко му е само на оној што го носи.“;

Таа беше емотивна личност, но успеа да ја најде таа нежна рамнотежа помеѓу љубовта кон нејзините блиски и неутралноста и благата рамнодушност кон оние кои не беа добри кон неа. „Ако се чувствувате убаво и удобно покрај некого, кажете му, а ако ви е непријатно покрај некого, треба да му го покажете тоа” – велеше баба ми.

Во еден период од животот минувала низ многу тежок период со дедо ми. Таа често била лута и негувала огорченост кон него, што и предизвикувало проблеми со помнењето. Успеале да решат сè, но таа долго се сеќавала на тој период и, според неа, мислела дека нејзиниот живот е при крај.

Колку и да сте паметни и силни, можете да бидете навредени, но секогаш запомнете дека незадоволството и гневот се злосторство против себе. Незадоволствата можат да бидат мали, како камчиња, но ако ги натрупате и ги соберете, може да станат неподносливо тешки.

„Секогаш копнејте по нови работи и покрај вашата возраст“

Баба ми беше жена со многу убав и пријатен дух, но и покрај тоа имаше само една вистинска пријателка. Причината била нејзината постојана желба да учи нови работи. Секогаш велеше дека не е важно колку луѓе имаш, важно е како се чувствуваш. Сакаше да пробува нови работи, плетење, цртање, градинарство, а повеќето од тоа почна да го прави во своите 60-ти.