Сок од цвекло – ја зголемува енергијата, го регулира крвниот притисок и штити од рак

Сокот од цвекло содржи антиоксиданси, електролити и други соединенија кои можат да помогнат во поддршката на здравјето на срцето и мозокот, меѓу другите придобивки.

Photo by K15 Photos on Unsplash

Може да помогне во намалување на крвниот притисок

Сокот од цвекло може да ви помогне да го намалите крвниот притисок. Една анализа од 2022 година покажала дека нитратот од сокот од цвекло го намалува крвниот притисок кај возрасните со хипертензија. Нитратите се соединенија во сокот од репка кои се претвораат во азотен оксид во крвта и помагаат во проширување и опуштање на крвните садови.

Може да ја подобри издржливоста и енергијата  при вежбањето

Пиењето сок од цвекло може да ги зголеми нивоата на нитрати во плазмата и да ги подобри физичките перформанси.

Притоа, докажано е дека долгорочното консумирање на овој сок може да ги има следните придобивки:

  • зголемување на перформансите во временските проби
  • зголемување на времето за да се достигне исцрпеност
  • подобрување на кардиореспираторните перформанси

Може да ја подобри мускулната моќ кај луѓето со срцева слабост

Резултатите од студијата од 2016 година сугерираат дека консумирањето 70 ml (една третина чаша) сок од цвекло дневно за една недела може да ја подобри толеранцијата на вежбање кај постарите возрасни лица со срцева слабост.Истражувачите забележале дека издржливоста на аеробните вежби на учесниците се подобрила за 24%.

Photo by Osha Key on Unsplash

Може да ви помогне да одржувате здрава телесна тежина

Сокот од директна репка е нискокалоричен и практично нема маснотии. Тоа е одлична опција за вашето утринско смути. Како што го започнувате денот, тоа ќе ви даде хранливи материи и енергија. Но, имајте предвид дека е богат со природни шеќери.

Може да помогне да се намали ризикот од рак

Цвеклото ја добива својата богата боја од беталаините, кои се антиоксиданси растворливи во вода. Исто така, содржи и други флавоноиди и полифенолни соединенија од доверлив извор, кои може да имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Беталаините и другите антиоксиданси може да помогнат да се пронајдат и уништат слободните радикали кои негативно влијаат на телото.