Според многу истражувања, социјалните мрежи се наведуваат како една од главните причини за развод на бракот.

Facebook e виновен за 1 од 5 разводи.

Според бројките дури 81% од адвокатите за бракоразводни постапки кажале дека е зголемен процентот на разводи како последица од користењето социјални мрежи.

Не треба да сте психолог за да сватите дека социјалните интернет мрежи само го забрзуваат процесот и разводите се повеќе се зголемуваат истражувачите.

Но сепак, Facebook е социјална алатка, колку што може да им помогне на самците да си најдат некого, така  може да биде и причина за развод.