Оние кои барем еднаш неделно консумираат зелен зеленчук ги намалуваат шансите за развој на карцином на устата, бубрезите, цревата и дојките од 17 до 32 отсто, во споредба со оние кои овој зеленчук воопшто не го јадат. 

Ризикот за развој на карцином на устата може да се намали со консумација на кој билој зеленчук од следнава група:

• Брокула

• Никулци

• Карфиол

• Зелка

• ‘Родкви

Стручњаците утврдиле дека оние кои барем еднаш неделно консумираат од овој вид на зеленчук ја намалуваат шансата за развој на карцином на устата за 17% во споредба со оние кои не го јадат овој зеленчук.

Консумацијата на зелен зеленчук има значајно влијание и врз следните видови на карциноми:

• Ризикот од карцином на бубрези се намалува за речиси 32%

• Ризикот од езофагеален карцином се намалува за 28%

• Ризикот од колоректален карцином и карцином на дојките се намалува за 17%.