Со 64-месечен континуиран раст скопскиот аеродром урива рекорди

Скопскиот аеродром бележи извонреден 64-месечен последователен пораст на патниците. Бројките континуирано се зголемуваат од јануари 2014 година, кога поради лошите временски услови аеродром беше затворен во неколку наврати.

Во текот на првите пет месеци од годинава, аеродромот во Скопје работел со 844.214 патници, што претставува зголемување од 7,6%. Според Државниот завод за статистика, а 2018 година е завршена со дополнителни 59.868 патници. Во првите пет месеци од годинава, аеродромот регистритал 7.096 движења на авиони, што е подобрување за 3,5% во споредба со лани. 

Од почетокот на годинава, Wizz Air воведе две нови рути од главниот град на Македонија, до Баден Баден и Бремен. Уште две нови рути планирано е започнат кон крајот на следниот месец. 

Во периодот јануари-мај Wizz Air учествува 66,4% што е најголемиот дел од патниците што патуваат преку скопскиот аеродром. Потоа следува Turkish Airlines со 7,2%, па Austrian Airlines со околу 5% од патниците.