Дали сте личност која се смее често? Свесни ли сте колкаво влијание смеењето има на нашата добросостојба?

Треба да знаете дека кога се смеете, одредени регии од нашето тело и ум се активирани и тоа резултира со уште повеќе смеење. Веројатно не размислувате многу за тоа додека се смеете, но постојат причини зошто велиме дека смеењето е најдобриот лек.

Добри хормони

Кога се смееме нашето тело лачи ендорфини кои претставуваат среќни хормони во нашето тело. Освен тоа, истовремено се намалуваат нивоата на хормонот на стресот (кортизол). Затоа, за да го истуркате стресот и лошото расположение, смејте се почесто.

Влијание на физичката активност

Веројатно не ги поврзувате смеењето и физичката активност, но би требало. Треба да знаете дека смеењето пред вежбањето придонесува за поголема издржливост за време на вежбањето и намалена болка во мускулите по вежбањето.

Подобри односи со другите луѓе

Ова е веќе нешто што и самите го знаете. Луѓето кои почесто се смејат имаат позитивна енергија и одлично се поврзуваат со другите луѓе. Тоа повторно е поврзано со ендорфините, кои предизвикуваат чувство на среќа и придонесуваат за подобри односи со другите.

Учењето е полесно

Ако сакате некој да запамети нешто што им кажувате, само смејте се. Според истражувањата, кога учиме, смеењето ја подобрува меморијата. Исто така, хуморот ја намалува нервозата и помага подобро да се сконцентрираме и да апсорбираме нови информации.

Намален крвен притисок

Смеењето придонесува за намалување на крвниот притисок.

Заклучок? Смејте се почесто!