Хокејот на мраз во Македонија е донесен во 50-тите години на минатиот век од страна на Македонци кои студирале, работеле или живееле во тогашната Чехословачка. Сè до 1969 год. кога Скопје ја доби организацијата на Светското првенство во хокеј на мраз за Ц група, натпреварите на тогашната екипа ХК Скопје се одигрувале на лизгалиштето Ташмајдан во Белград.

Запознајте го скопјанецот Павле Головски, еден од основачите на хокеарството во Македонија.

Чичко Павле сега има 75 години и се уште се го негува хокејот кој воедно е негова најголема љубов...