Сите 5.600 основци во Кисела Вода ќе добијат нови бесплатни униформи

Општина Кисела Вода и во новата учебна година ја продолжува мерката за бесплатни униформи за сите 5600 основци и бесплатно ранче со училишен прибор за секое прваче. Како што истакна градоначалникот Ѓорѓиевски, овие два проекти освен што го олеснуваат финасискиот товар за семејствата, значително ги намалуваат нееднаквостите во училиштата.

- Првиот училишен ден за првачињата, но и за сите ученици од основните училишта воопшто, значи голема возбуда за нив и за нивните родители. Водени од тоа дека сѐ поскапиот живот во Македонија носи големи грижи и финансиски товар за семејството, посебно кога има еден или повеќе ученици на кои треба да им се обезбеди чанта, прибор и сѐ она што е неопходно за наставниот процес, го продолжуваме проектот ,,Ранче за секое прваче”. Сите над 600 првачиња од основните училишта на територијата на општина Кисела Вода ќе добијат бесплатно ранче, тетратки и прибор на првиот училишен ден. Драго ми е што овој проект кој изворно започна од Кисела Вода, силно оддекна низ целата држава и го препознаа и другите колеги градоначалници со што и тие се одлучија првиот училишен ден да биде запометен по убави спомени и радост. Бесплатни униформи ќе добијат и сите над 5600 ученици од основните училишта од Кисела Вода.

Ова е исто така значаен проект, посебно во услови кога социјалните разлики се доста изразени, а огромните разлики во финансиската моќ на родителите знаат да бидар извор на поделби, па дури и булинг. За таа цел, и оваа година ја продолжуваме мерката за бесплатни униформи која искуството од лани покажа дека значително се намалуваат нееднаквостите во училиштата. Ова исто така значи и стандардизација во кодексот ја облекување, што е и пример во високоразвиените земји. Секој ученик од прво до деветто одделение во новата учебна година повторно ќе добие бесплатна униформа бидејќи единственото поле за натпревар на децата треба да биде знаењето, а не финансиската моќ. Креираме средина врз база на кариерен напредок за сите дечиња, тоа е нашата цел.

Влогот во најмладите е влог во иднината, изјави градоначалникот Орце Ѓорѓиевски.