Симптоми кои укажуваат на ослабен имунитет

Да се ​​има силен имунитет е од суштинско значење за секоја сезона, а современиот начин на живот честопати доведува до негово нарушување.

Нормалниот имунитет го штити организмот од разни болести, инфекции и зарази. Поради сето ова, важно е да се обрне целосно внимание на имунитетниот систем со цел да се забележат отскокнувања на време.

Како да препознаете ослабен имунитет?

Падот на имунитетот, според тоа, претставува неможност на организмот да се одбрани од одредена инфекција и токсините што го напаѓаат. Кога телото е ослабено, тој веќе нема способност да се бори против своите антитела со надворешни патогени, како што се вируси, бактерии и габи. Ова доведува до поизразена реакција на телото на инфекцијата и до потешко или невозможно надминување на болеста, што може да има катастрофален исход. Она по што прво ќе препознаете ослабен имунитет се чести и долги настинки и инфекции. Покрај тоа, други знаци на намален имунитет се постојана исцрпеност и замор, промени во кожата како што се херпес и егзема, бавно заздравување на раните, отечени лимфни јазли, чувство на студ.

Како да се зајакне имунитетот?

Здравата исхрана е клучот за добар имунолошки систем. Експертите велат дека во зима е најдобро да се држите до медитеранската исхрана, која вклучува многу овошје и зеленчук, кромид, лук, риба со многу маснотии и цели зрна. Витамините Ц и Д се многу важни за нормално функционирање на организмот и се препорачува да се земаат како додатоци. Но, луѓето често забораваат дека, покрај здравата исхрана, за силен имунитет потребно е да се обрне внимание и на другите животни навики. Првенствено на спиење и физичка активност. Докажано е дека нормалното функционирање на телото бара седум до девет часа сон секоја вечер. Исто така, научно е докажано дека стресот ја намалува отпорноста на организмот, а еден од подобрите начини на кои можете да се справите со стресот е дефинитивно вежбање, односно физичка активност.