Силно невреме проследено со поројни врнежи од дожд, грмежи и силен ветер му се заканува на Балканот

Во следните 48 часа територијата на целиот Балкански Полуостров ќе биде под влијание на многу топла но исклучително нестабилна воздушна маса која ќе условува нестабилно време во сите земји од регионот и ќе условува намногу места поројни врнежи од дожд, грмежи и силен ветер.

Локално и тоа особено во делови од Босна и Херцеговина и Црна Гора процесите ќе бидат доста интензивни и затапени во форма на изразено невреме проследено со обилни поројни врнежи од дожд, силни и чести електрични празнења, олуен ветер кој има опаснот да услови и штети како и со појава на силен град. Поради интензивните врнежи за кратко време постои опасност и од поплавувања. Во ваква ситуација на граѓаните им се советува да бидат претпазливи.

И во Македонија понатаму ќе има услови за локално невреме проследено со поинтензивен пороен дожд, електрични празнења, силен ветер и појава на град. Температурите на воздухот и понатаму ќе бидат многу вискои и ќе се искачуваат во интервалот од 30 до 38 степени. Поради високата влажност во воздухот и спарното време истите ќе се чувстува како да се повисоки од реално измерените.

Славчо Поповски