Силна порака на една жена: Кој не се борел против себе, тој не знае што е вистинска борба

Борбата против нас самите, внатрешните конфликти и битки кои ги водиме во нашите сопствени мисли, често се најтешките.

Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Ова е приказна за жена која поминала низ вакви битки и излегла посилна. Нејзината порака е јасна: оние кои не се бореле против себе не знаат што е вистинска борба.

Таа пораснала во средина во која не добивала поддршка. Секој ден чувствувала притисок да биде совршена ќерка, студентка и пријателка. Меѓутоа, зад таа фасада се криеше несигурност, сомнежи и стравови.

Нејзината борба започнала кога станала свесна дека нејзиниот живот не е онаков каков што сакала да биде. Се чувствувала заробена во сопствените мисли, неспособна да го препознае својот вистински потенцијал. Нејзината внатрешна борба била исполнета со гласови кои ја убедувале дека не е доволно добра, дека никогаш нема да успее и дека нема право да биде среќна.

Пресвртот дошол кога решила да побара помош. Терапијата и помогнала да се соочи со внатрешните демони. Така научила да препознава деструктивни шеми на размислување и почна да работи на нивно менување. Процесот можеби бил долг и болен, но секој чекор напред е победа над старите стравови.

Со својата борба научила неколку клучни работи. 

Прво, таа сфатила дека самоприфаќањето е основата на секој напредок. Препознавањето на сопствените слабости и нивното прифаќање како дел од мене беше ослободувачко искуство. 

Второ, таа ја сфатила важноста на самосочувството. Премногу често била строга кон себе, поставувајќи нереални цели и казнувајќи се за секој неуспех. Учењето како да биде нежен со себе и донело мир и сила.

Трето, таа ја открила моќта на ранливоста. Отворањето кон другите и признавањето на вашите слабости бара храброст, но тоа е и начин вистински да се поврзете со луѓето. Преку овие врски, таа добила поддршка и разбирање што и помогнало да закрепне.

Денес таа е силна жена која не се плаши од своите внатрешни борби. Таа научила дека тие се дел од човечкото искуство и дека секоја битка е можност за раст. Нејзината порака до сите жени е јасна: „Кој не се борел против себе, не знае што е борба“. Таа верува дека секоја жена, односно секоја личност на овој свет има сила да се соочи со своите внатрешни демони и да излезе посилна од тоа.