Во секојдневната грижа за здравјето, честопати мислиме на срцето или на килограмите, но што со мозокот и меморијата?
Photo by Andrea Piacquadio
Ново истражување спроведено врз над 6.200 возрасни лица над 50 години покажа дека внесот на пет специфични нутриенти може значително да го намали ризикот од деменција.
Изорхамнетин
Photo by Suzy Hazelwood
Природен флавонол кој го има во зелениот чај, бобинките (малина, боровинка) и темнозелените зеленчуци (спанаќ, кељ). Изорхамнетинот има противвоспалително дејство и помага да се спречи насобирањето на штетни протеини во мозокот.
Растителни влакна
Photo by Marina Leonova
Најчесто ги добиваме од интегрални житарици (овес, кафеав ориз), мешунки (леќа, грав) и свежо овошје и зеленчук. Влакната ја поддржуваат „добрата“ цревна флора, која преку таканаречени нерви на цревата⁻мозокот помага да се одржи јасна мисла и подобра меморија.
β-токоферол и β-токотриенол
Photo by Photo By
Овие две форми на витамин Е ви се достапни преку јаткасти плодови (бадеми, лешници), семки (сончогледово семе) и растителни масла (сончогледово, пченично). Тие делуваат како антиоксиданти – ги штитат нервните клетки од оштетување предизвикано од стрес и стареење.
Манган
Photo by Ylanite Koppens
Минерал што го има во ананас, овесни снегулки, јаткасти плодови и темнозелен зеленчук. Манганот е важен за енергетскиот метаболизам во мозокот и ја одржува нормалната работа на невротрансмитерите, што помага за појасна концентрација и подолго сеќавање.
Како да ги вклучите во исхраната?
Започнете ја неделата со овесна каша посипана со малку семки и бобинки.
Секој ден вклучете барем една порција темнозелен зеленчук, било како салата или во супа.
Додадете шолја зелен чај или овошен смути со спанаќ и бобинки.
Мали шолји јаткасти плодови (30 г) може да бидат идеална ужинка.
Со едноставни промени како овие, ја поддржуваме здравата комуникација меѓу цревата и мозокот и ја штитиме меморијата. Нема магични додатоци, туку мудра исхрана што можеме да ја примениме секој ден. Така, не само што се чувствуваме поенергично, туку и го намалуваме ризикот од когнитивен пад во иднина.