Што треба секоја жена да научи до својата 50-та година?

 

Како што минуваат годините, ние постојано се менуваме. Она што порано го сакавме, кон што се стремевме, престанува да ни биде интересно. Она што нè загрижуваше во дваесеттите години подоцна стана сосема неважно, дури и смешно. Промената е важен дел од созревањето бидејќи на тој начин подобро се запознаваме себеси и учиме што е најважно, кои се нашите приоритети. Целиот процес на учење низ кој ќе поминеме е важен, бидејќи тоа е единствениот начин да напредуваме. Еве што треба да направи секоја жена до нејзината зрелост бидејќи тоа е единствениот начин да се постигне самосвест:

1. Ослободете се од вашите сомнежи

Кога се помлади, жените се сомневаат во својот изглед, тело, сакаат да бидат послаби, позгодни, да се споредуваат со другите… Се сомневаат во своите способности, се плашат дека нешто ќе пропадне, дека ќе згрешат, дека нема да бидат среќни… Тие поминуваат многу години во сомнеж. Но, едно нешто треба секогаш да го имате на ум, а тоа го знаат сите жени над четириесет и педесет години - никој нема да верува во вас ако не верувате во себе! Само затоа што го знаат тоа, не велат „не можам“, туку ги засукаат ракавите и го прават тоа што го наумиле.

2. Простете си за грешките

Постојаното самопрекорување не води кон ништо. Ако никогаш не сте задоволни со себе, никогаш нема да можете да се чувствувате среќни. Оставете ги во минатото сите погрешни потези, лоши луѓе, се на што сте изгубиле време, се што ве повредило... Можеби нешто било случајно, вие сте биле виновни за нешто затоа што сте направиле погрешен избор... Заборавете на сето тоа. Запомнете дека вие сте само човек, што значи дека сте несовршени.

3. Бидете горди на вашето тело

Жената која е над четириесет или педесеттите неизбежно има брчки, кожата и е веќе поопуштена, не е како порано. Па што? Убава е, нели? Кога се грижите за тоа како изгледаат другите, треба само да се гледате себеси, да му бидете благодарни на вашето тело за се што направи за вас и да бидете нежни со него, наместо да го критикувате, исцрпувате со диети, прекумерно вежбање… Сакајте го со сите негови маани и несовршености, нанесете насмевка на вашето лице и уживајте во животот.

4. Преболете ги извинувањата што никогаш не сте ги добиле

Можеби некогаш сте се нервирале за другите луѓе, нивните постапки, очекувајќи од нив да се извинат што ве повредиле. Самосвесните жени знаат кога да заборават на тоа, да се откажат. Овие луѓе не се достојни да се занимавате со нив, ниту да ги окупирате вашите мисли со нив.

Заслужувате да одите понатаму, а за навистина да го направите тоа, треба да престанете да отворате стари рани.

5. Престанете да верувате дека некој друг треба да ве прави среќни

Никој, апсолутно никој, не може да ве направи вистински среќни ако не знаете како да бидете среќни сами. Самосвесните жени знаат дека нивната среќа не треба да зависи од друга личност, туку треба да ја достигнеме сами, одвнатре. Другата личност или личностите можат само да придонесат за вашата среќа, но тие не се одговорни за тоа. Вашата среќа е исклучиво ваша одговорност.