Што сака секој маж да слушне од својата жена?

 

Во љубовните врски, зборовите се моќно средство, па мораме да бидеме внимателни со нив. Кога отровните зборови ги заменуваме со љубовни изјави, тоа позитивно влијае на нашето здравје, врска и емотивна состојба. Многумина жени се прашуваат што сакаат мажите да слушаат во една врска, освен се разбира „Те сакам“ и други љубовни изјави.

И мажите сакаат да слушнат поддршка, утеха, да добијат чувство дека некој ги сака и дека е покрај нив. Затоа во врска никогаш не треба да заборавите на зборовите на поддршка како: „Сè ќе биде во ред, „Ние заедно ќе го решиме тоа“, „Покрај тебе сум без оглед на тоа што се случува“.

Кога ќе налета бурата и лошото расположение, често се фокусираме на негативноста од другата страна. Во такви ситуации често кажуваме зборови што ги повредуваат другите. Наместо тоа, да се потрудиме да кажеме: „Знам дека ќе успееш“, „Ми значи твојата поддршка и помош“. Кога партнерот добива убави зборови наместо лоши, добива чувство дека функционирате како тим.

Зборовите на поддршка и пофалби можат да имаат посилно влијание и од љубовните фрази. Тие веднаш предизвикуваат насмевка и покажуваат дека сте тука еден за друг. Секако, важно е обете страни меѓусебно да се поддржуваат, мотивираат и да се сакаат со иста мера.

Експертите велат дека мажите сакаат да зборуваат за заеднички планови. Разговор за плановите порачува дека сакате и гледате иднина со него и дава чувство на сигурност. Укажува на тоа дека верувате во вашата врска и дека сте посветени на заедничките цели.  

Зборовите кои најмногу треба да ги избегнувате се секако лагите. Наместо комуникација за време на кавгата, зборувајте и кога ви е добро за вашата среќа, покажете си едни на други колку сте благодарни што сте се сретнале, а со дела ќе покажете повеќе од секое изговорено „Те сакам“.