Што е важно за успешен брак?

 

Во филмот „Фрида“ сликарката разговара со нејзиниот татко Гиљермо за љубовта. Во еден момент таа го прашува: „Што мислиш дека е најважно за добар брак?“ Неговиот одговор вреди да се запамети, особено по расправија.

Одговорот на нејзиниот татко е многу изненадувачки! Но, кога ќе размислите добро, неговите зборови се навистина важни за добар брачен живот!

Фрида доби многу едноставен одговор на своето прашање - Краткото сеќавање е најдобро за среќен брак!

Врските не се лесни - и не треба да бидат. Има постојани кавги, недоразбирања и несогласувања. И тоа е нормално; и добро; и неопходно. Двајца чудни луѓе се запознаваат и учат да живеат заедно - така што, се разбира, ќе има моменти на триење на патот.

Во секоја здрава врска, кавгата е можност за подобрување на врската. Гледајќи наназад, секое поединечно несогласување доведе до подлабоко разбирање за себе, еден за друг и за партнерството.

Но, има нешто поважно од самата борба: она што следува по борбата. Некој е навистина лош при расправање. Потребно е време да се продолжи понатаму. Главниот проблем - запомнувањето на секој аргумент и детаљ.

Неопходна е кратка меморија за одржување на врската. Кавги се случуваат, но тоа не е главната работа. Менталниот став на несогласување е она што навистина ѝ штети на врската.

Лесно е да почувствувате лутина или вина, но не е лесно да ги замените со чувства засновани на љубов. Следниот пат кога ќе се расправате со партнерот, запомнете што рекол Гиљермо Кало за тоа. Имајте на ум дека кратката меморија понекогаш е поважна од тоа да се биде во право!