Што да правиме кога повторно ќе слушнеме: Мажите се плашат од силни жени?

 

Ние, најчесто, тргнуваме од тоа дека е до нас.

Можевме да направиме помалку.

Можевме да бидеме потивки.

Можевме повеќе да трепкаме, помалку да зборуваме.

Можевме да знаеме како.

А вистината е едноставна и треба да се стави на билборди.

Мажите не се плашат од силни жени, мажите се плашат од недостаток на сопствена сила.

Кога имате маж кој седи наспроти вас, а кој е уверен во својата сила, во својата мажественост, во сопствената стабилност, тогаш исто така ви е овозможено да бидете силни како што навистина сте. Бонус: Со такви мажи можете да станете посилни.

Бонус бонус: Со такви мажи можеш да бидеш слаба колку сакаш, без да ти се припишува како „женска особина“.

Ајде да повториме заедно:

Нема да се смалувам за да застанам на недоволно силни дланки.

Ќе бидам силна, смела, храбра, гласна, јасна, своја, гласно паметна, со јасни желби и јасни граници. Точно онолку колку што сум навистина.

И само на такви можам да припаѓам.

Цела.

И да се вратиме на почетокот: Кои се овие силни жени кои постојано ги користат како комплимент, а всушност со тоа би сакале да нè потсетат дека би можеле да бидеме малку помалку од она што сме?

Силни жени се сите оние кои не се плашат да го живеат својот живот онака како што го замислуваат, независни и подготвени да се потпрат на некого, доколку таа личност заслужува да ја добие нејзината ранливост. Тие можат сами да го направат сè, но не би сакале да мораат.

Дали се препознавате себеси?

~ Бранкица Раковиќ / Лола