За да ги скратите мислите и грижите околу ручекот кој секој ден мора да биде брз, а вкусен, ви нудиме мала помош. Ваше е само добро да се снабдите со намирници и да одвоите половина час во кујната.
Состојки:
Подготовка:
Лебот потопете го во вода, издробете го на парчиња и додајте го ситно сечканиот кромид. Меленото месо, заедно со 1 јајце, сувите зачини, сол и бибер измешајте ги во садот.
Рачно измешајте ја смесата и обликувајте мали плескавици, па пропржете ги од двете страни неколку минути.
Потоа, наредете ги во тава за печење, изматете ја павлаката со двете јајца и полијте ги. Печете половина час на 200 степени и послужете со свежа салата.
Состојки:
Подготовка:
Сварете ја палентата, а кога ќе биде при крај додајте го пармезанот, кашкавалот и малку сол.
На тестото за пица додајте ја палентата, наредете ги печурките и зачинете.
Нарендајте уште малку кашкавал и печете 15тина минути.
Состојки:
Подготовка:
Кромидот или лукот пропржете го на врело масло неколку минути, а потоа додајте го оризот и пржете неколку минути. Додајте го виното и варете го оризот додека потполно не испари течноста.
Малку по малку, додавајте ја супата со постојано мешање додека не ја впие оризот.
Одвоено сварете ги морските плодови, па кога рижотото ќе биде готово, промешајте ги во него.
Зачинете со бибер, малку сол и пред служење исечкајте малку магданос.
Состојки:
Подготовка:
Со остар нож направете дупка во средината на секое парче месо и наполнете го со ситно сечкана сланина и парчиња кашкавал.
Зацврстете со чепкалки и секое парче месо пржете го на висока температура додека не потемни. Потоа, пржете уште 10 минути на средна температура за да се растопи внатрешноста.
Во супата додадете ја лажицата густин, па откако ќе го послужите месото прелијте го со овој сос.