Изминатите години во тендерите за набавка на репрезентативен материјал на Градот се барале сувенири од споменикот Воин на коњ, фонтаната, двокатните автобуси, Музејот на ВМРО, Македонскиот народен театар и Археолошкиот музеј. Се купувале слики со ликот на Александар Македонски и Филип Втори, синџирче и алки со аплицирани мотиви од портата, како и медаљони на кои се прикажани објектите од проектот „Скопје 2014“, пренесува СДК.

Во тендерот што го објави Град Скопје за набавка на репрезентативен материјал и пригодни подароци се предвидува да се купат сувенири и магнети со мотив Камени мост, Стара скопска чаршија и Кале. Во условите е наведено при изработката на подароците во позадината да нема објекти понови од 10 години, односно од проектот „Скопје 2014’.

„Спомениците и објектите од проектот Скопје 2014 ќе ги замениме со вистинските вредности на Скопје. Објектите како што се Камениот мост, Старата скопска чаршија и Калето се симболите на градот кои треба да се најдат на промотивниот и репрезентативниот материјал кој се подарува на гости или делегации“, велат од кабинетот на градоначалникот Петре Шилегов.