Сексот не прави попаметни

Ноќното училиште добива сосема ново значење, благодарејќи на откритието на научниците од Универзитетот од Мериленд кои утврдиле дека сексот има бројни користи за паметење.

Според истражувањето кое е спроведено на животни, со сексот се постигнува недостаток на беврон во мозокот, со што се подобруваат неговите когнитивни функции. Исто така, честите сексуални активности се пов рзани со зголемената функција на мозокот, поготово на делувањето на долгорочното паметење.

Меѓутоа, додека сексот може да не направи попаметни, од друга страна тоа не мора да биде вистина. На пример, паметните тинејџери обично ќе стапат подоцна во сексуални односи.

Влијанието на сексот во создавањето на невронот сличен на оној кој настанува за време на вежбање, што докажува дека сексот е одлична вежба за умот, тврдат истражувачите.